lördag, maj 30, 2009

Min röst till Piratpariet i EU-valet

För ett år sedan – 15 juni precis innan FRA-omröstningen - skrev jag om min oro inför den massavlyssning som FRA – lagen innebär. Mina farhågor besannades – lagen röstades igenom. Sen kom Ipred och snart kommer datalagringsdirektivet.

I dag skriver Isobel Hadley-Kamptz på ledarplats i Expressen precis vad jag tänker. Jag måste citera lite:

För ett knappt år sedan visste jag inte om jag någonsin kunde tänka mig att rösta igen. Det var dagen efter att riksdagen beslutat att göra statliga kopior på medborgarnas hela digitala liv. Alla utom en av de riksdagsledamöter som i vanliga fall talade vackert om frihet och integritet tryckte snällt på rätt knapp när husse viftade. ----Det gör fortfarande ont. Sedan har det fortsatt. Vi hånades av en statsminister som sade att alla skulle glömma debaclet över sommaren, över hösten, ja i alla fall till nästa val. Under våren har vi fått Ipred och snart kommer datalagringsdirektivet där operatörerna tvingas lagra alla telefonsamtal, mejl, sms, mms, all internettrafik.

Precis så känner jag. Hon kryssade andranamnet på Piratpartiets lista Amelia Andersdotter. Själv kryssade jag förstanamnet Christian Engström.

Andra som på ett klart och tydligt sätt tagit ställning är Henrik Alexandersson – HAX och Oscar Swartz.  Läs gärna också  författaren Lars Gustafsson som också förklarar varför han lägger sin röst på Piratpartiet.

Fler inlägg kan den intresserade hitta i Min blogglista i högerspalten. Också Le Figaro skriver om piratpartiet, för den som läser franska. (Tipstack till  Anaïs.)

För den som måste rösta vänster och tycker dessa frågor är viktiga kan kryssa Erik Josefsson på Vänsterpartiets lista. Här kan man se en film från SVT-Play med honom.

 Rösta Pirat

lördag, maj 23, 2009

Spader Dam på Stockholmsoperan

I lördags 16 maj var det premiär på Spader Dam på Stockholmsoperan. Jag var inte där, för jag satt hemma och lyssnade på direktsändningen i Sveriges Radio P2. Men jag var på föreställningen den 22 maj och blev mycket imponerad av både icensättningen av Dmitri Bertman, som satte upp Eugen Onegin för några år sedan, och av det musikaliska. 

Operans hemsida har en liten film från uppsättningen.

Spader dam
Opera i tre akter
Musik: Pjotr Tjajkovskij
Text: Modest Tjajkovskij och tonsättaren efter Alexander Pusjkin
Scenografi och kostym: Hartmut Schörghofer
Regi: Dmitri Bertman

Medverkande

Hermann Stefan Dahlberg
Greve Tomskij Marcus Jupither
Furst Jeletzkij Jesper Taube
Tjekalinskij Ulrik Qvale
Surin Lennart Forsén
Tjaplitskij Magnus Kyhle
Narumov Michael Schmidberger
Grevinnan Ingrid Tobiasson
Lisa Hillevi Martinpelto
Pauline Karolina Blixt
Guvernanten Marianne Eklöf
Chloë Hedvig Jalhed
Ceremonimästaren Niklas Björling Rygert 
Ensemble Kungliga Operans Kör / Kungliga Hovkapellet
Dirigent Christian Badea

Klicka för större bild

Spader Dam är en av mina favoritoperor. Det tycker inte alla. En av mina bänkkompisar tyckte det var rätt långt. Sångarna var genomgående bra till lysande – men det blir nog ett lyft i höst när Herman ska sjungas av Alexandrs Antonenko och Lisa av Inessa Galante.  Greve Tomskij sjungs – och spelas – då åter av Marcus Jupither.

Spader dam
Opera i tre akter
Musik: Pjotr Tjajkovskij
Text: Modest Tjajkovskij och tonsättaren efter Alexander Pusjkin
Scenografi och kostym: Hartmut Schörghofer
Regi: Dmitri Bertman

Medverkande

Hermann Stefan Dahlberg
Greve Tomskij Marcus Jupither
Furst Jeletzkij Jesper Taube
Tjekalinskij Ulrik Qvale
Surin Lennart Forsén
Tjaplitskij Magnus Kyhle
Narumov Michael Schmidberger
Grevinnan Ingrid Tobiasson
Lisa Hillevi Martinpelto
Pauline Karolina Blixt
Guvernanten Marianne Eklöf
Chloë Hedvig Jalhed
Ceremonimästaren Niklas Björling Rygert 
Ensemble Kungliga Operans Kör / Kungliga Hovkapellet
Dirigent Christian Badea

Bilder från Kungliga Operans hemsida

fredag, maj 22, 2009

Cecilia Bartoli i Stockholm

CeciliaBartoli

En vecka efter den högromantiska konserten med Renée Fleming och Orchstre de Paris under Christoph Eschenbach var det dags för nytt storsångarbesök i Stockholms Konserthus. Denna gång med Ceclilia Bartoli och Orchestra La Scintilla. En liten orkester från Zürich som spelar på originalinstrument från början av 1800-talet. I många av numren fanns vackra solopassager för olika instrument, inkl en liten harpa.

Cecilia Bartoli var i högform och sjöng underbart med sin vackra, men inte alltför stora röst. Höjdpunkterna var nog Rossiniariorna från Askungen, Semiramis och Otello. Underbar frasering och uttrycksfullhet i sången – och hon var på strålande glatt humör, först i en bländvit, sedan i en röd klänning. Båda med långt släp som höll på att fastna en gång när hon gjorde sorti.

Det var alltså ett  Malibran - program som framfördes. Publiken var i extas och vi fick tre extranummer – bl a ett av Manuel García (Maria Malibrans far) där hon själv hanterade kastanjetter.

Nu dröjer det ända till september, då kommer Anna Netrebko och Massimo Giordano.

söndag, maj 17, 2009

Wieland Wagner’s 1965 Bayreuth Ring – rare rehearsal footage

Här hos Mostly Opera hittar man spännande små videor från repetionerna – bl a med Birgit Nilsson, Theo Adam, Wolfgang Windgassen, Leonie Rysanekt, James King, Martti Talvela m fl

Klicka här för Ringen-delarna. (Det verkar bara komma ljud från vänster kanal.)

Kommer ursprungligen från Ringburg på YouTube.

lördag, maj 16, 2009

Renée Fleming i Stockholm

På fredagkvällen den 15 maj var det en toppenkonsert i mitt abonnemang på Konserthuset i Stockholm

Orchestre de Paris gästspelade. En fransk orkester, men bara tyska verk spelades. Dirigent var Christoph Eschenbach

Det började med slutscenen ur  Capriccio av Richard Strauss. Helt lysande, och som extranummer fick vi höra Zueignung och Morgen – två av Strauss mest älskade sånger för sopran och orkester. Man tappade andan.

Fleming Foto: Andrew Eccles/Decca

Här är det på Youtube – ett långt avsnitt, från Parisoperan, tror jag.

Jag har själv bara sett Renée Fleming live för många år sedan. Det var i Berlinfilharmonikernas nyårskonsert 1992 med Claudio Abbado som dirigent. Verk av Richard Strauss och den avslutades med Slutscenen ur Rosenkavaljeren med Fredrika von Stade som Octavian och Kathleen Battle som Sophie. Den utannonserade Fältmarskalkinnan Cheryl Studer ställde in och en ung, då rätt okänd amerikansk sopran Renée Fleming hoppade in.

Efter pausen Bruckners Symfoni nr 9.  Storartat spelat – även om mitt intryck var att Bruckner-klangen lät lite annorlunda än jag är van vid från Filharmonikerna eller Radiosymfonikerna.

Så här tyckte Dagens Nyheter

 
Site Meter