söndag, november 22, 2009

Elisabeth Söderström 1927 – 2009

Elisabeth-S-derstr-m-001

En av de sopraner som betytt mycket för mig sedan min ungdom  på 1950-talet var Elisabeth Söderström. Nu är hon borta. Susanna i Figaros bröllop, Mimì i La Bohème, Micaela i Carmen, för att bara nämna några roller som jag minns från den tiden.

Så mycket Verdi tror jag inte hon sjöng, men jag minns faktiskt La Traviata. Det var inga glansfulla sluttoner i Sempre libera, men i de övriga akterna var det fint och gripande. Hon sjöng nog inte Violetta så många gånger.

Sen kom Janaceks Testamentet (som Affären Makropulos kallades då) – och senare de övriga Janacek-rollerna.

I Rosenkavaljeren tror jag att det på Stockholmsoperan började med Fältmarskalkinnan, sedan också Octavian.

Jag minns också med glädje en kortvarig Wagnerutflykt på Stockholmsoperan Eva i Mästersångarna i Nürnberg som hon sjöng i några föreställningar 1962 (en föreställning radiosändes).'

Allt sjunget på svenska, som man gjorde då.  Elisabeth Söderströms textning var glasklar. Ingen textmaskin behövdes.

Men vad jag inte sett live är hennes Grevinna i Capriccio. Denna Straussroll gjorde hon i Glyndebourne. Det finns en TV-inspelninng av BBC från 1976 som sänts i svensk TV. Andra i den inspelningen är Kerstin Meyer och Håkan Hagegård. (Den verkar inte ha kommit ut på kommersiell video eller DVD.)

Något för SVT1 eller SVT2 att reprissända – eller varför inte Rosenkavaljeren från Stockholmsoperan – den måste finnas i SVTs arkiv. Dirigent är en ung och slank Leif Segerstam (om jag minns rätt).

Ur Capriccio har jag bara slutscenen på en CD-inspelning, där hon också sjunger Vier letzte Lieder.

Här har jag hittat några videoklipp från YouTube:

 

 

 

The Guardian har en fin dödsruna, skriven av Alan Blyth )(en känd kritiker, som själv avled 2007

Fotot högst upp: Elisabeth Söderström, seen on BBC television in 1969. Photograph: Reg Wilson/Rex Features –från The Guardian.

 
Site Meter