onsdag, juni 08, 2005

The Orange Revolution

Vi som gladde oss åt den oranga revolutionen i Ukraina blev skarpt tillrättavisade i går i Dagens Nyheters Kulturdel.

Sned rapportering var rubriken på debattinlägget som handlade om Revolutionssponsring. Den "oranga revolutionen" (för säkerhets skull inom citationstecknen, min anm.) sponsrades och planerades av amerikanska intressen, får vi veta. Så var det med den saken. Författaren, en för mig okänd Johannes Wahlström, har skrivit mer om detta (Spelet om Ukraina) i Ordfronts majnummer. För säkerhetsskull illustrerades inlägget (i papperstidningen) av ett foto från Kiev 2004 med en mycket prominent USA-flagga. Det framgår inte om fotot satts dit av kulturredaktionen eller av författaren.

Läs hela debattinlägget här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=424816&previousRenderType=6

Nåja, Ukraina verkar närma sig Europa i alla fall och deras radio är ansluten till EBU - den europeiska radiounionen. I helgen sände stationer i National Public Radio i USA en inspelning från The National Opera of Ukraine i Kiev av Ponchiellis La Gioconda. Den lyssnade jag på via Internetradio (genom WOI från De Moines i Iowa!). Den hade, enligt programvärden Lisa Simeone, sänts av ett antal europeiska radiostationer tidigare.

I huvudrollen sjöng Tatjana Anisimova. En spännande sångerska som jag några veckor tidigare hört i huvudrollen i Lady Macbeth från Mtsensk. Denna gång från Bolsjojteatern i Moskva, och som sändes av den norska radion! Också lyssnad på via Internetradion.

Armchairconductor har det brått med alla operor som strömmar via Internet.

http://www.operacast.com

Inga kommentarer:

 
Site Meter