torsdag, juli 28, 2005

Festspelen i Bayreuth

I måndags började Wagnerfestspelen i Bayreuth. För första gången på decennier sände Sveriges Radio P2 live från festspelshuset. Öppningsföreställningen med den nya Tristan och Isolde. Fin musikaliskt, särskilt Nina Stemme och Robert Dean Smith. Men av bilderna att döma är uppsättningen sceniskt urtrist.

Den svenska presentatören i P2 var som vanligt mycket pratglad och lyckades helt ta bort stämningen av en direktsändning från Bayreuth genom att prata ända tills musiken skulle börja. Hon lät inte fanfarerna från festspelhusets balkong - som inleder varje akt - komma fram i P2.

Det är stor skillnad hur dessa live-inspelningar behandlas av t ex Norges NRK Alltid Klassisk - som sänder live hela veckan, de kopplar in Bayreuth inför fanfaren, sen låter de den bayerska radion sköta det hela. De återkommer inte förrän den bayerska hallåan avonnonserat akten.

http://www.nrk.no/kanal/nrk_alltid_klassisk/4875308.html

Den som kan lyssna på radio på internet: Bayreuthsändingarna fortsätter, massor med stationer sänder 'rebroadcasts'. Det kan man kolla in hos Operacast som har en särskild Bayreuthsida:

http://www.operacast.com/bayreuth05.htm

Inga kommentarer:

 
Site Meter